24 augustus 2013

Ik wil iets delen met jullie: het recept voor bananengebak

YENN b&b kiest bewust om de ecologische voetafdruk te beperken en om fairtrade hoog in het vaandel te houden.

Dit vertaalt zich onder meer in een ecologisch verantwoord en duurzaam aanbod van producten bij het ontbijt, maar ook in het aankoopbeleid van poetsmiddelen, van verzorgingsproducten, etc...
Komt daarbij dat Leuven als Wereldhoofdstad van de Banaan ermee in beeld komt.
Meer informatie op http://www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/DS-051015.pdf
Het verhaal vertel ik graag aan mijn bezoekers. Dan denken ze dat ik een grap vertel, tot ze het volledige verhaal horen.

Bananengebak

Ingrediënten
4 middelgrote (rijpe of overrijpe) bananen (gepeld en geprakt)
250 gr zelfrijzende bloem
2 afgestreken theelepels bakpoeder
100 gr boter (zacht, bijna vloeibaar)
200 gr ruwe rietsuiker
2 eitjes

Werkwijze
- meet alle ingrediënten af
- meng alle ingrediënten in een kom (met de hand of de mixer) tot een gladde massa.
- bestrijk de binnenkant van de bakvorm met boter & bloem of gebruik bakpapier
- vul de bakvorm met het deeg
- bak in een matig warme oven tot het gebak gaar is

Je kan hiervan 1 grote cake maken of meerdere kleine cupcakes.
Ik varieer door af te werken (voor het in de oven plaatsen) met kleine stukjes seizoensfruit (verse bosbessen, stukjes appel, peer of vijg), door te bestrooien met een mengeling van suiker en kaneel, of door af te werken met amandelschilfers (zoals op de foto bijgevoegd). Je krijgt een nog gezondere variant als je half witte bloem en half meergranenbloem (zoals om boord te bakken) combineert en voor het bakken bestrooit met haver: een heerlijk geurend bananenbrood.

Dit gebak kan ingevroren worden voor later gebruik.

Bananenbrood bestrooid met havervlokken

bananengebakjes bij de koffie

als tussendoortje of mee naar school