2 oktober 2016

Vegan ? Vegan ! Vegan bananen & citroen cake en haar varianten

Het basisrecept is een eenvoudige plaatcake in een rechthoekige ovenschotel gebakken met behulp van bakpapier.

Als je dit recept gebruikt - kan je dat dan laten weten en mogelijk een foto van het resultaat posten op www.facebook.com/YENNLeuven ?  Een "like" zou leuk zijn, dan kan ik je op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen bij YENN in Leuven.
Dankjewel ;0))

Ingredienten:
250 gr bloem
2 koffielepels bakpoeder
150 gr suiker
75 ml plantaardige olie (ik gebruik koolzaadolie)
2 bananen
125 ml soya melk
citroenzeste van 2 citroenen (bio ! gewone citroenen hebben teveel rommel op de pel)
Sap van 1 citroen voor bij de soyamelk
Sap van 1 citroen voor het afwerken van de cake na het bakken

Werkwijze:
- voorverwarm de oven op 180°C
- pel en plet de bananen of mix ze fijn met een staafmixer
- rasp de citroenschil
- pers elke citroen uit en hou het sap van elke citroen apart
- meng de soyamelk en het sap van 1 citroen tot de soyamelk schift / brokkelig wordt, om een dikkige "zure" soyamelk te verkrijgen.  Dit proces is essentieel om het gebak goed te laten rijzen en het effect van het bakpoeder te optimaliseren.  Zo verkrijg je een heel luchtig gebak.
- meng olie, suiker, geplette bananen, citroenrasp en brokkelige soyamelk in een grote kom en meng het goed
- zeef de bloem en het bakpoeder bij het mengsel en meng goed en niet te lang
- giet het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm
- bak het geheel in de oven gedurende 40 à 50 minuten, tot het goudbruin gebakken is. Als je een houten prikkertje erin steekt en dit droog en proper eruit komt is het gebak gaar.
- neem een bakborsteltje en het overgebleven citroensap, bestrijk het gebak met het citroensap tot dit helemaal verwerkt is (voor een zoetere versie kan je aan het citroensap een lepel suiker toevoegen)
- laat het gebak in de bakvorm verder afkoelen
- versnij het gebak in kleine porties en laat het smaken ;0))

Dit gebak kan je invriezen in porties als het helemaal afgekoeld is.

Varianten:
1) bij de voorbereiding: versnij een extra citroen in fijne schijfjes, doe dit in een steelpan met enkele soeplepels suiker en een geutje water en kook dit op een zacht vuur tot het water inkookt en de citroenschijfjes zacht zijn (geconfijte citroenschijfjes).  Lep op dat het het niet aanbrandt.
Als je het deeg in de bakvorm gestort hebt kan je dit decoreren met de geconfijte citroenschijfjes.
2) doe hetzelfde met mandarijntjes, kleine bloedsinaasappelen of andere citrusvruchten.
3) stort het deeg in kleine porties in papieren muffinvormpjes voor individuele porties en werk verder af - baktijd in dit geval goed in 't oog houden, kan minder zijn dan de grote massa deeg in de grote bakvorm.

Dit recept is geïnspireerd op het recept van de vegan drizzle cake op https://heavenlyveganbaking.wordpress.com